Западноафриканските лидери обмислят следващите си ходове в събота, докато се опитват

...
Западноафриканските лидери обмислят следващите си ходове в събота, докато се опитват
Коментари Харесай

Страните от Западна Африка обмислят следващите си ходове в Нигер

Западноафриканските лидери обмислят идващите си ходове в събота, до момента в който се пробват да смъкват хунтата,, който раздруса района, само че също по този начин провокира вълна от поддръжка в страната, предава Ройтерс.

Военните на Нигер предишния месец задържаха демократично определения президент Мохамед Базум и поеха властта, предизвиквайки наказание от прилежащите страни и интернационалната общественост и повишавайки риска от по-нататъшен спор в бедния район Сахел в Западна Африка, който е обзет от ислямистки протест.

Регионалният блок ECOWAS, включваща войски от целия район за допустима военна интервенция за събаряне на хунтата.

На карата е заложена освен ориста на Нигер - и основен съдружник на Запада в битката против ислямистите - само че и опасенията на световните сили с основни стратегически ползи в Субсахарска Африка.

Войски на Съединени американски щати, Франция, Германия и Италия са ситуирани в Нигер, за се борят с локалните клонове на " Ал Кайда " и " Ислямска страна ", които убиха хиляди и разселиха милиони в Сахел.
 След Украйна, митът за съветската военна мощност рухна и в Африка
След Украйна, митът за съветската военна мощност рухна и в Африка

Антифренски и проруски лозунги още веднъж бяха издигнати по време на пропучистка проява в Ниамей, Нигер

Западните сили се притесняват, че съветското въздействие може да се ускори , в случай че хунтата в Нигер последва образеца на Мали, като изгони западните войски и.

Хиляди хора се събраха в столицата на Нигер в петък, с цел да показват в поддръжка на преврата. Протестът стартира във френска военна база в столицата Ниамей, след което протестиращите с надписи и флагове се разпръснаха по близките улици.

" Да живее Русия ", гласеше девиз на един от протестиращите. " Долу Франция... Долу ECOWAS ", имайки поради Икономическата общественост на западноафриканските страни.

Регионалните началници на армията би трябвало да се срещнат през идващите дни. Все още не беше ясно какъв брой време ще отнеме на силите на ECOWAS да се съберат, какъв брой огромни ще бъдат и дали в действителност ще нахлуят. Организацията акцентира, че всички разновидности са на масата и се надява на спокойно решение.

Анализатори по сигурността споделиха, че основаването на силите може да отнеме седмици, което евентуално ще остави място за договаряния.

Междувременно Африканският съюз, Европейският съюз, Съединените щати и Организация на обединените нации обявиха, че са

Комисарят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи в петък, че изискванията " бързо се утежняват " и могат да съставляват нарушаване на правата на индивида.
 Хунтата в Нигер плаши да екзекутира сваления президент
Хунтата в Нигер плаши да екзекутира сваления президент

Нова ескалация на напрежението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР